Šestý ročník závodu, při kterém dvojice buď na kole, nebo pěšky volí strategicky nejvhodnější trasu dle bodovaných kontrol s časovou dotací 6 ti hodin od startu do cíle, se odehrál na závěr prázdnin v sobotu 2.9.2017. Páteční déšť do pozdních večerních hodin vnesl mezi členy pořádajících miletínských spolků Prasklej řetěz a VOTO Zelená Stopa lehkou nejistotu, jak to bude s letošní účastí. Někdo tam mezi mraky nás má ale zřejmě rád, a tak byl na miletínském koupališti ráno v 08:00 hodin závod pro celkem 50 dvojic zahájen.

     Po splnění předstartovní administrace obdržela každá dvojice mapu s vyznačenými kontrolními body a vyrazila na povinnou kontrolu, tradičně umístěnou v miletínské věži. Tam při získání prvních bodů na ně čekal seznam a popis kontrolních míst. Pak už nezbývalo než využít bonusu deseti minut na prostudování mapy, zvolit nejvhodnější trasu a vyrazit do okolí. Jestliže minulé ročníky byly tematicky zaměřené na vyhlídky, sakrální památky, památné stromy, tak letos VOTO Zelená Stopa zvolila všehochuť a tím dala příležitost, aby se účastníci seznámili v okolí jak přírodními zajímavostmi, tak s objekty stvořenými našimi předky. Součástí klání byla dále živá kontrola, na které měli závodníci možnost předvést svou koncentraci při střelbě ze vzduchovky, tělesnou zdatnost při skákání přes švihadlo a své znalosti při testu z topografie a mykologie. Pozn.: „v kolik hodin asi tak Béda Haků vstával, aby nasbíral tolik druhů čerstvých hub?“

     V cíli potom čekalo na unavené nadšence občerstvení, po 6 ti hodinovém výkonu nejednomu vyhládlo, a tak přišla k chuti grilovaná kýta, klobása z udírny, něco na zub a dostatek tekutin na doplnění pitného režimu. Ke zkrácení čekání na výsledky a potom až do večerních hodin nám pouštěl hudbu DJ Brácha. Z atmosféry, která panovala v cíli bylo cítit, že pozitivních zážitků si z trati přinesla každá dvojice dost a snad je to i dobrá motivace na příští rok, kdy to bude již 7 ročník, který se bude konat ve stejný termín, tedy první sobotu v září a organizátoři se nechali slyšet, že rozšíří závod o kategorii běžců.

     Za pořadatele dík všem zúčastněným za jejich výkony a odhodlání zvlášť s ohledem na předpověď počasí, která nebyla vůbec na termín konání přívětivá. Poděkování patří Bedřichovi Hakovi, který jako představitel spolku VOTO Zelená Stopa je hlavním mozkem tohoto závodu, ostatním pořadatelům a samozřejmě sponzorům, kteří nám umožňují udělat závod na určité úrovni: Královéhradecký Kraj, Město Miletín, Pivovarská zahrádka, Uni Roll Czech s.r.o. Tradiční Hořické trubičky, Klimizol, HCnet, KDrinks, Cukrárna Erben a Krkonošská automobilová doprava.

Za www.prasklejretez.cz Breta